OBIČAJI

12:28:00

Hello dragi ljudi,

Nakon vikenda provedenog na faksu i u selu na koljevini vraćam se i u zadnji čas tipkam do kraja ovaj post. Ne mogu propustiti nedjeljnu rubriku jer želim ostvariti ono o čemu sam pričala. Jedna čitateljica mi je javila priču, tj. opisala običaj koji ću Vam danas prezentirati. Ovim putem se zahvaljujem i nadam se da ćete i Vi drugi prionuti u zajedničko stvaranje priča i oživljavanje uspomena.

U nekim dijelovima Slavonije priča govori da se na Badnjak priprema riba. Kada padne mrak, sva se svjetla u kući gase i obitelj se u mraku okuplja oko stola. Najmlađi i najstariji muški član obitelji izađu van iz kuće kako bi donosli svjetlo i blagoslov u dom. Stariji nosi raspelo, a mlađi svijeću. Oni tada pokucaju na vrata koja im otvori najstarija žena u obitelji, odnosno domaćica. Ulazi se sa uzrečicom:"Hvaljen Isus i Marija" na koju žena odgovara:"na vijeke". Mlađi član koji unosi svjetlo započinje molitvu kojoj se pridružuje cijela obitelj. Nakon toga se upale svijeće  poslagane po kući kao simbol svijetla koje je unešeno. Stariji član počne dijeliti plodove zemlje koji su složeni u košari na čelu stola. Svaki od plodova simbolizira nešto: (rodnu zemlju, čistoću, blagostanje...). Plodovi koji se koriste su: jabuka, češnjak, orah, med i medena rakija. 
Nakon što se plodovi podijele, odlazi se jesti i kititi bor. Ostaci od večere ne smiju biti bačeni, već se moraju spremiti. U suprotnom, ako se tako ne napravi vjeruje se da to donosi nesreću. Još jedna stvar, tu večer se ne smije prati suđe. :)  Moja reakcija na to bi bila:" Predobra večer."
Dok se kiti bor, stavlja se peći odojak, te se nakon kićenja odlazi na  Polnoćku.
Idućeg jutra ukućani se bude uz zvuk zvonca koje objavljuje da je anđeo donio poklone. Uz otvaranje poklona očekuje se i prvog gosta . Vjeruje se da prvi gost nosi sreću i posebno ga se daruje vinom, rakijom, mesom i kolačima koje ponese sa sobom. 

*Zanimljiva je stvar da se nekada prije umjesto bora kitila hrastova grana.


Uz ovu divnu priču prigodan je i hastag: #NAŠIČKIBOŽIĆ




Sa ovom pričom smo otvorili rubriku i iskreno se nadam da će potrajati. 
Toliko je neiscrpnih tema i vrijeme je da posegnemo u riznicu uspomena i obrišemo prašinu koja se već godinama nagomilava.

Priču možete poslati na: iherceg1305@gmail.com ili mi se javiti u inbox na instagramu i facebooku.

Pusa od "Moje note i moj svijet":)

You Might Also Like

2 komentari

  1. Lijepi su to običaji i stvarno ti je lijepa inicijativa...Mene uvijek pomalo uhvati sjeta kada vidim da se zaboravlja ono što Božić uistinu jest. Obitelj, ljubav, nada, rođenje Isusovo...Nadam se da će se zaboraviti na konzumerizam i ine bedastoće, barem na taj dan! Pusa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, možda ću se namučiti sa pronalaskom priča, jer vjerujem da nije svakome zanimljivo, ali budem iskopala, bezbroj je mogućnosti! Slažem se sa tobom po pitanju toga što Božić uistinu jest. Ponekad ljudi toliko duboko odvrate pozornost, da im zbilja netko treba skrenuti misli na sve one sitnice i sitne ljubavi na koje treba misliti i živjeti ih. Pusa

      Izbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images