KAVA JE ČAROBNI NAPITAK!
09:12:00
Kada sam bila 8.razred rekla sam da neću nikad piti kavu! Već godinu dana kasnije riječi kao da su pale u zaborav. Počela sam ispijati svoje kave vani sa prijateljicama. Većinom bi to bile priče o izlascima ili dečkima. To nam je bila glavna okupacija, a bez pitanja "Hoćemo na kavu? " niti jedna od nas nije mogla.
Sada većinom ispijam taj napitak u toplini svoga doma uz neku knjigu ili časopis. Preko tjedna, a preko vikenda ili sa dragim ili prijateljicama. Jučer je bio međunarodni dan kave i iz tog razloga sam odlučila i njoj posvetiti post.
Vjeruje se da je kava otkrivena u Abesiniji u istočnoj Africi, na području današnje Etiopije oko 800. g poslije Krista. Pomalo je nejasno zašto je tako dugo trebalo da se kava u 17. stoljeću probije u Europu.
Riječ "kava" i njeno podrijetlo imaju više verzija priče.
Jedni su zagovorenici da je kava potekla od imena jugozapadne Etiopijske pokrajne "kafa" današnja (Kefa) u čijem je gorju otkrivena biljka da raste divlje.
Drugi zagovaraju teoriju po kojem kava potječe od arapskog "qahwa" koji se odnosi na crni napitak spravljen od prženog i samljevenog zrnja. Etimolozi smatraju da riječ "qahwa" vuče korijen iz riječi koja znači "umanjiti želju za nečime"
U Europi se kava najprije pojavila na jugu kontinenta. Već 1570.
mletački je trgovci dovoze u Veneciju zajedno s duhanom. Godine 1582.,
Francesco Morosini, mletački veleposlanik u Istanbulu, u svojemu
izvješću navodi da se u gradu poslovi često sklapaju upravo uz šalicu
kave u nekoj od brojnih istanbulskih kavana. Polovicom 17. st. otvorena
je u Veneciji prva kavana.
Prva kavana u Hrvatskoj otvara se 1748. godine. Otvorio ju je trgovac Leoplod Dun. Gosti su kod Duna osim kave mogli popiti čokoladu ili čaj. Kavu je nabavljao u Nizozemskoj koja je u to vrijeme prednjačila u trgovini s kavom.
Povijest nečega je uvijek zanimljiva, ali od nje je još jedna činjenica, a to je da danas pa gotovo mnogi od nas ne mogu zamisliti život bez tog čarobnog napitka.
SPRAVLJANJE KAVE
Za dobru kavu kažu da je bitna dobra voda, kvalitetna kava, temperatura i odgovarajuči način pripreme.
Svake godine (jedne u Europi, druge u SAD-u), organizacija SCAE (eng.
Speciality Coffee Association of Europe) priređuje “The World Barista
Championship”, gdje se natječu baristi iz cijeloga svijeta u
spravljanju espressa. Koristeći svoje znanje, sposobnosti, tehniku,
eleganciju i inovativnost, najbolji baristi s puno ljubavi slijede
pravila koja su postavili SCAE-ini stručnjaci kako bi poboljšali
kvalitetu espressa i cappuccina.
Glavni vizualni dojam dobrom espressu daje pjena u šalici. Boja i
tekstura pjene su najvažnije jer je upravo savršena pjena znak za
savršenu pripremu. Svaka pogreška u mljevenju, temperaturi i vremenu
filtracije vidi se i prepoznaje u boji pjene.
Ako je pjena svijetla, tanka i prozirna, takav espresso nije
dobar. Ili je kava pregrubo samljevena ili je temperatura vode
preniska.
Ako je pjena jako tamna sa rupom u sredini, pritisak na dozu je
prejak ili je doza kave previsoka.
Loš espresso se prepoznaje po velikim njehurićima zraka, a to se događa kada je temperatura vode preniska.
Ako je vidljiva bijela točka u sredini šalice, vrijeme filtracije je predugo.
Pjena također čuva aromu. Ima funkciju “poklopca” koji ne
dopušta ishlapljivanje mirisa, a istodobno pojačava sve ostale odlike
kave.
Želite li napraviti dobar cappuccino poštujte sljedeća pravila:
- Upotrijebite hladno, obrano homogenizirano mlijeko, a nikako punomasno.
- Uvijek koristite svježe mlijeko bez nadolijevanja u posudu.
- Koristite metalnu posudu izrađenu od rostfraja.
- Mlijeko zagrijte između 62 i 68° C.
- Raspršivač pare namjestite neposredno ispod površine.
- Upotrijebite najjaču snagu aparata.
- Posudu namjestite tako da se mlijeko vrti u krug. Samo tako će se pretvoriti u kremastu pjenu sastavljenu od sitnih mjehurića (eng. microfoam).
- Cappuccinu odgovara topla, deblja i nešto veća stožasta šalica.
Pjena na dobrom cappuccinu je pravilna, kompaktna i na sredini uzdignuta, s tankim smeđim rubom uz šalicu.
Ukoliko koristite 0,50 l mlijeka, raspršivač pare treba biti
uronjen u posudu 17 sekundi. Za količinu od 0,75 l mlijeka potrebne su
23 sekunde, a za 1,0 l mlijeka 30 sekundi.
Savjete za savršeni esspreso i cappucino preuzela sam sa: http://www.kava.hr/
Tamo sam našla i o povijesti nešto, vrlo zanimljiva stranica ukoliko Vas kava značajnije zanima.
NAPITAK KOJI SPAJA LJUDE
Kava zbližava ljude, 90% ljudi započinju razgovor uz kavu. I krene ta kava i klupko razgovora, ideja, tajni pa i kukanja se počinje odmotavati.
Znala sam puno puta promatrati ljude dok ispijaju kavu, to je nešto posebno, rad sa usnama, ekspresije face, kao da su u nekoj ekstazi. Hmmm možda sam ja to tako doživjela, ali u svakom slučaju ima nešto u tome :) Mislim da su slike od ispaijanja kave jedan od najpopularnijih na instagramu i facebooku.
Što je Vama važno kod kave? Pijete li nescaffe ili tursku? Imate li "otkačenu" šalicu, neku omiljenu ili vam nije važno??? Volite li punoću okusa ili sa malo mlijeka i puno šećera??
Znala sam puno puta promatrati ljude dok ispijaju kavu, to je nešto posebno, rad sa usnama, ekspresije face, kao da su u nekoj ekstazi. Hmmm možda sam ja to tako doživjela, ali u svakom slučaju ima nešto u tome :) Mislim da su slike od ispaijanja kave jedan od najpopularnijih na instagramu i facebooku.
Što je Vama važno kod kave? Pijete li nescaffe ili tursku? Imate li "otkačenu" šalicu, neku omiljenu ili vam nije važno??? Volite li punoću okusa ili sa malo mlijeka i puno šećera??
Voljela bih čuti Vaša mišljenja!?! :)
0 komentari