KAKO ORGANIZIRATI DAN?

08:17:00

Već sam govorila o priručniku "Kako se dobro posvađati" od Ljubice Uvodić- Vranić. U zadnje vrijeme sam odana našim stručnjacima i podražavam njihove knjige. Mislim da se imamo itekako s čime ponostiti :) Uglavnom tema je jednostavna. Koliko ste puta zapeli u običnoj organizaciji dana?!? Većinom je sigurno propuštate i onda se kajete, ako ste nešto zaboravili. Moram reći da je organizacija dana zdrava i razumna odluka za užurbanu svakodnevnicu.

-Organiziramo svoje vrijeme, donosimo prostorni i vremenski raspored poslova, slažemo predmete koji će nam služiti, određujemo pojedine faze rada, pravimo raspored za kontakte s drugima.
Najčešće nam se dešava da zaboravimo nekoga nazvati ili ispuniti obećanje koje smo dali prethodnog dana. Tako se možemo lako zaplesti u mrežu i naći u neugodnoj situaciji. Zato je plan dana veoma važna odluka.

ORGANIZACIJA DANA
Vrlo je važno odrediti vrijeme za obavljanje hitnih ili važnih poslova. Nakon toga je strategija obavljanja, odlučujemo na koji način i kako ih želimo obaviti.
Slijedi organiziranje svakodnevnih zadataka , pa onda ostavimo dodatan prostor i vrijeme za one zadatke koji su dio tjednih, mjesečnih i godišnjih obveza.
Uzmite si rokovnik koji najbolje odgovara vašem planiranju, da tu unesete dašak osobnosti i da sa veseljem planirate i organizirate sljedeću obvezu. Ja osobno veoma patim od rokovnika i pribora i volim tu unijeti svoj osobni pečat. To mi je vrlo važna i dragocijena stvar.
Ako ste školarci, studenti ili poslovnjaci, pa i kućanice, organizacija je pola posla. Često možemo vidjeti kod nas da su stvari dosta neorganizirane. Mi smo neuređena država, što se tiče puno stvari. Pa tako učimo i našu djecu. Pokušajte ih navikavati od rane dobi, kako se poslije ne bi izgubili u obvezama.

VRIJEME PLANIRANJA

PLANIRANJE NAVEČER: Organiziranje dana palniranjem navečer ima svoje prednosti u tome što je vrijeme između planiranja i izvršenja kratko pa se plan lakše pamti i realniji je. Teško da ćemo od plana morati odstupiti i da će se tokom noći nešto promijeniti, ali nikad se ne zna. Još jedna prednost je da je ovaj način planiranja možda uvertira u mirniji san za mnoge.

PLANIRANJE UJUTRO: Planiranje dana ujutro najviše odgovara jutarnjim tipovima. Vrijeme od planiranja do izvršenja je kraće pa može doći do pogreške ili zaborava.

PLANIRANJE TIJEKOM DANA: Zahtijeva spretnost i brzinu. Dnevni i nepredviđeni poslovi mogu uzeti vrijeme koje nam je potrebno za planiranje. Ovakav pristup može biti dobar ako fiksne dnevne obveze obavljamo kao rutinu, a onda prema nastaloj situaciji planiramo preostali dio vremena.

POTEŠKOĆE U PLANIRANJU

Prvi i najveći problem je dopustiti nekome da im upadne i poremeti planove. Najčešće se onda ruši cijeli kostur plana ili se debelo kasni sa svime, pa završavamo nezadovoljni i isfrustrirani. Najbolji lijek za to je prebaciti uljeza u prvi slobodni termin i ne dopustiti nikome da nas omete, ukoliko je to nešto odgodivo.

Na kraju mogu reći da planiranje nije gubljenje vremena već njegova ušteda. Njime se učimo biti dosljedni i odgovorni. Nitko kaže da  organizacijom ispadamo dosadni. To je sigurno stereotip, nego nam je jednostavno lakše pamtiti i ispunjavati svoje zadane obveze. Naravno da nismo savršeni i da ćemo zasigurno griješiti i kaskati, ali će nam na kraju dobro doći. Tako na kraju krajeva postajemo praktične osobe, možemo računati sami na sebe, a i drugi na nas :)





You Might Also Like

0 komentari

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images