PUTUJEMO ZAJEDNO

03:45:00



Moj skandinavski putopis
Norveška – Švedska – Danska 2013.
Imala sam sreću posjetiti Skandinaviju, zasad, dva puta. Obje ture bile su drukčije, svaka posebna i srcu mi draga na svoj način, a ovaj put ću vam predstaviti turu iz listopada 2013. godine.
Prva stanica putovanja bio je predivni i hladni norveški grad na fjordovima – Oslo.
I dok su u lijepoj našoj listopadske temperature i dalje vrlo ugodne, na europskom sjeveru nas je dočekalo hladno vrijeme i nešto malo kiše. No, to nas nije omelo da provedemo kvalitetan dan u ovom divnom gradu.
Prvo sjećanje koje me veže za Oslo bio je nevjerojatan pogled koji se pruža sa zgrade na samom vrhu Oslofjorda – kuće Opere (Operahuset).





Zgrada Opere zanimljivog je, suvremenog izgleda. Otvorena je ne tako davne 2008. godine i postala je novijim simbolom norveške prijestolnice. Bez obzira volite li umjetnost ili ne, svakako preporučujem posjet ovoj impozantnoj građevini Osla.






Ono što nikako ne smijete propustiti vidjeti u gradu Vikinga je i najveći park skluptura na svijetu,  Vigeland Park. Ovaj jedinstveni spoj umjetnosti i prirode životno je djelo jednog od najvećih norveških umjetnika, Gustava Vigelanda. U parku se nalazi više od 200 skluptura od bronce i granita, a često ih nazivaju „najčudnijim sklupturama na svijetu“. Prilikom ulaska u Vigeland Park nebo se raščistilo, a osmjehnulo nam se i sunce. Zaista je bilo posebno vidjeti raskošnu ljepotu ovoga parka u najljepše godišnje doba u prirodi – jesen.






Sljedeća i meni najdraža stanica naše skandinavske avanture je živopisno švedsko mjestašce u sklopu prirodnog rezervata na obali jezera Vänern – Yttre Bodane. Kako vam najbolje dočarati koliko je to mjesto zapravo malo? 2013. godine, kada sam poželjela napraviti check-in na Facebooku, to mjesto nije postojalo u opcijama.
Tipične crvene švedske kućice, blizina jezera, prekrasna priroda, mir i tišina. Želite li otići do dućana u svakodnevnu nabavku namirnica, vozit ćete se 40-tak minuta do najbližeg dućana. Najbliže susjede su vam šumske srne, tihe i plahe i nećete imati ništa protiv kada vam ujutro svrate na kavu pored trijema dok ste ogrnuti u dekicu.
Ono što mi se posebno svidjelo je saznanje da je unutar prirodnog rezervata zabranjena daljnja gradnja, kako bi se zaštitila priroda i prirodno stanište životinja.





Ono što ćete primijetiti na ovim slatkim skandinavskim kućicama su izvješene zastave na trijemovima kuća. To nije znak patriotizma, već znak da se domaćin nalazi kod kuće.










Nakon nekoliko dana izolacije i uživanju u čarima prirode, uputili smo se na sam jug Švedske – studentski gradić Lund. Multikulturalan grad prepun mladih ljudi, slatke kućice, bicikl kao glavno prijevozno sredstvo – moram priznati da me grad pridobio na prvu. Nerijetko ćete čuti i hrvatsko/bošnjačko/srpski jezik, budući da u Lundu živi puno ljudi sa područja bivše Jugoslavije.






..................
Sveučilište u Lundu najstarije je sveučilište u Švedskoj, a najviše me se dojmila zgrada sveučilišne knjižnice koja je u jesen posebno lijepa, ovijena bršljenom u zlatnim bojama.
Zanimljiva je činjenica da je grad Lund osnovan oko davne 990. godine, kada je čitava pokrajina Skåne pripadala Danskoj, čiji se glavni grad Copenhagen nalazi svega 45 minuta vlakom od središta Lunda.





To me vodi na našu sljedeću skandinavsku avanturu, posjet danskoj prijestolnici. Biciklama smo se odvezli do centralnog kolodvora u Lundu, uskočili u vlak za Dansku i za manje od sat vremena našli smo se u samom srcu Copenhagena. Zanimljiva je činjenica da su Švedska i Danska povezane Oresundskim mostom za cestovni i vlakovni promet koji dijelom prolazi ispod vode. Zašto? Da bi brodovi mogli lakše prolaziti.

Ovo je bio moj drugi posjet Copenhagenu. Mnoštvo ljudi, bicikala, parkova, skluptura, uličnih svirača, šarenih kućica, čuvenih jedrenjaka i starih brodova. Moram priznati da me grad jako podsjeća na Amsterdam, koji sam nedavno posjetila. Najposjećenije mjesto u Copenhagenu je svakako Nyhavn. Nyhavn (u prijevodu: nova luka) su prokopali zarobljenici u ratu koji se vodio između Danske i Švedske krajem 17. stoljeća. U Nyhavnu je, navodno, u čak tri kuće za života stanovao pisac Hans Christian Andersen. Danas je Nyhavn prepun kafića, restorana i suvenirnica, a slatke kućice živopisnih boja postale su simbol danske prijestolnice.





  


I za kraj, vraćamo se u Švedsku i našu posljednju postaju putovanja – Malmö, grad na samom jugu. Malmö me oduševio svojom neobičnom modernom arhitekturom i dizajnom, iako nisam ljubiteljica modernizma. Najpoznatija građevina u ovom švedskom gradu i najviša zgrada u Skandinaviji svakako je Turning Torso. Ovaj neboder futurističkog izgleda definitivno dominira novijim dijelom grada u kojem je smješten. Taj predio prepun je modernih kuća, parkova i pješačkih staza uz more. Prošetate li se obalom, pruža vam se spektakularan pogled na spomenuti Oresundski most koji povezuje švedski Malmö i danski Copenhagen.


 




Pri povratku u Lund sa izleta u Malmö, posjetili smo i preslatko ribarsko mjestašce Lomma, u koje smo se zaljubili prilikom prvog posjeta Švedskoj. Iako je bilo tmurno i jako hladno, za razliku od prvog puta kada smo bili ljeti, prošetali smo kilometarskom pješčanom plažom i upisali svoja imena u pijesku. I naravno, maštali da jednoga dana u penziji i i mi imamo milijunsku kućicu i jedan brodić za krstarenje morem na jugu Švedske. To me podsjetilo da moram uplatiti Eurojackpot, a vi uživajte u posljednjim fotografijama mog putopisa, koji vam se, nadam se, svidio.




Do nekog sljedećeg putovanja...
Sanja


You Might Also Like

0 komentari

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images