ODGAĐANJE

11:31:00

Hello blogoljupci,

Danas je pravo vrijeme da se dotaknem teme o kojoj želim već dugo pisati. 
Vjerujem da su se mnogi od vas susreli sa mislima u glavi: "Budem sutra" 
Sutra se najčešće pretvori u mjesec ili godinu, a možda nikada ni ne dođe. 
Taj fenomen se naziva "ODGAĐANJE" i nosi sa sobom nelagodu, stres, ljutnju, depresiju i frustraciju.




"Istraživanja pokazuju kako se 24% ukupnog stanovništva smatra kronično sklonim odgađanju"

Odgađanje može biti glavni problem zašto netko ne uspije platiti račune na vrijeme, završiti neki projekt, usuditi se napraviti promjenu, pripremiti se za ispite na vrijeme ili možda za javna izlaganja.
"Odgađanje je vrlo složeni fenomen koji proizlazi iz niza uzroka, a oni podrazumjevaju strah od neuspjeha, perfekcionizam, nisku razinu samokontrole, sklonost da projekte doživljavate kao cjelinu umjesto da ih razbijete na manje djelove, sklonost dosadi, doživljaj života kao prekratkog za opterećivanje tzv. nevažnim zadacima i nesposobnost precizne procjene vremena potrebnog za provođenje odluka"

Osobno se pronalazim u nekima od navedenih faza odgađanja zbog čega sam odlučila  progovoriti o temi. 

PERFEKCIONIZAM: nisam okorjeli perfekcionist, ali me u nekim aspektima života taj dio zezne.
Volim transparentnost, razmišljam kako svaki detalj mora štimati i ako se slučajno desi da pođe u krivom smjeru, razočaram se.

PROJEKT KAO CJELINA: uvijek sam doživljavala seminare, projekte, zadatke kao jednu cjelinu jer nisam imala strpljenja rastavljati to u segmente

NEPRECIZNOST VREMENA:u tome sam loša ili ga uzmem previše ili premalo.

STRAH OD NEUSPJEHA: svatko od nas ga ima u nekim periodima života on je razlog zašto se za neke stvari ne izborimo dovoljno.

Kaže se da smo pola posla obavili priznajući da imamo problem, smatram da je to navlakuša.
Priznanje problema je samo korak koji napravimo da se zna da  razmišljamo o promjeni loše navike, ali ne i garancija za promjenu.

 "Nagomilavanje obaveza, knjiga, projekata je preduvjet za dugoročno stajanje na mjestu"

 KAKO SI POMOĆI?

U svemu si možemo pomoći i ne treba odustajati od namjere da postanemo što bolja verzija sebe.
Poraditi na svojim manama uvijek rezultira pozitivnim ishodom.
Kaže se da je ljudima koji imaju problem sa odgađanjem najbolje zadatak, projekt ili obavezu podjeliti na manje cjeline tj. posvetiti par minuta svoga vremena dnevno u radu na neostvarenim zadacima.
Tako se rađa nagon da se stvari privedu kraju, jer nema mira dok se ne ostavri zacrtano.

U story na instagramu sam jutros navela kako ću napisati ovaj post, tako da je još jedan od sastavljenih planova za danas izvršen.

Ako Vam se sviđaju takve teme, slobodno prokomentirajte :) 

Uvijek mi bude drago :)

Pusa od Ines.







You Might Also Like

4 komentari

  1. Super post i super tema :) slažem se s mnogim stvarima, pogotovo da odgađanje stvara stres i nervozu... najbolje je organizirati se i držati se ipak one "što možeš danas, NE ostavljaj za sutra" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je, slažem se u potpunosti, samo ljudima koji su skloni odgađanju trebao bi neki tečaj, kako se organizirati, jer mnogi se u tome pogube. Nije svima prirođeno :)

      Izbriši
  2. Nažalost, jako mi je dobro poznat ovaj fenomen i sve kaj nosi sa sobom. Nekad si stvarno mislim da mi nema pomoći. Već godinama stojim na istom mjestu i uopće nemam volje za niš. A čak i kad dobijem volju velim 'budem od sutra'. Od sutra krećem s učenjem, s vježbanjem, s xy stvari. A to 'sutra' nikak da dođe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U nekim sferama je i meni to poznato. Svi ponekad stojimo na mjestu, malo je onih koji su precizni u svemu i guraju naprijed :)

      Izbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images